fredag den 10. februar 2012

Havemøbler til kolonihaven

En sommerdag, hvor græsset er slået, bedet luget for ukrudt og havegangen fejet, er det svært at holde sig fra den rare, gamle havestol med de bløde hynder. Placeret med et godt udsyn over kolonihaven i København er den det oplagte valg af havemøbel til at nyde udsigten over det nyligt overståede arbejde. 

Havebordet står som terrassens centrum, hvor det danner rammer om alle de selskabelige sammenkomster og større familiesamlinger og vennebesøg, hvor der tændes op i grillen og trækkes en flaske vin op. Haveborde har ofte ærespladsen, da det er fra havebordet at gæsterne får det første syn på haven fra deres respektive havestole. 


Derimod er havesofaer og havebænke ofte placeret mere diskret, hvor den enkelte gæst kan nyde udvalgte dele af det grønne, efter at have bevæget sig længere ud i græsset og træerne. På terrassens varmeste plet har solstol og liggestol sin plads, hvor den spændende bog eller det nyeste ugeblad udfolder sit indhold, mens ryggen varmes igennem, og solen giver noget farve til den vinterblege hud. Ofte forsvinder en evt. solseng inden gæsterne dukker op, for det er det private havemøbel. 


Det er kolonihaveejerens eget personlige, lokale ferieresort. I forhold til ture i tætpakkede fly til fjerne strande, hvis liggestole er endnu mere fyldt end de danske strande på de dage, hvor solen har vist sig, så er ens egen solstol, solseng eller liggestol meget tiltrækkende. Med et løfte om isoleret fred i egen have blandt grøn natur og i bløde hynder, danner den havens afslapningsområde. 

Er solen lidt meget, kan hængekøjen findes frem og hænges i skyggen, så der kan tages en velfortjent middagspause fra solen under grenene fra de største træer i haven eller cia stativ, mens en hængesofa lægger op til en hyggelig stund i tosomhed. Både haveborde, havestole og andre havemøbler har brug for en kærlig hånd en gang imellem, men hvis de blot klargøres i starten og slutningen af hver sæson, holder de sig allerede en hel del længere og pænere. 



Det er vigtigt at få havemøbler renset grundigt inden de stilles væk eller tages frem, så på en af de sidste varme dage kan man passende finde universalrens og knofedt frem. Hvordan møblerne passes med overfladebehandling, lakering eller maling er individuelt, men de fleste forhandlere af havemøbler deler gerne ud af deres viden om plejning af havemøbler, så de holder længst muligt. 


Den fine hængesofa i haven skulle gerne holde lige så lang tid, som den i stuen, ligesom havebord og cafesæt gerne skulle kunne holdes lige så pæne som spisestuens lignende møblement. Haven er både stue, spisestue og privat afslapningsrum, så der skal være havemøbler, der giver opfylder alle behov.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar